Å leve med kronisk og usynlig sykdom

Endre fokus

Ordene sitter langt inne denne gang. Kanskje mest fordi ting ikke går helt som jeg ønsker. Jeg hadde håpet å starte det nye året med positive nyheter om at jeg føler meg bedre. Om at energinivået er på vei opp, i takt med humøret. Men når det er stikk motsatt, blir jeg ganske motløs. Fortvilet, faktisk.

6b55586d244b1bbe8e8bf0bdf5444121Jeg er ikke noe trivelig selskap når jeg er dårlig. Og det gir meg masse dårlig samvittighet på toppen av alt det andre. Jeg er veldig klar over at dårlig samvittighet er bortkastet energi, men når min helsetilstand går ut over dem jeg er glad i, blir det en umulig oppgave å la være og tenke i disse baner. Jeg vil dem jo alt godt! Det er urettferdig at min helse skal påvirke deres hverdag i så stor grad.

Jeg så på God morgen Norge på TV2 i dag. Der var det ei fantastisk dame, med uhelbredelig kreft, på besøk. Tenk at hun, som vet at hun snart skal dø, likevel klarer å se positivt på livet! Hun hadde et uttrykk som jeg likte veldig godt. «Å fryde det bort», var ordene hun brukte. For henne betydde det å gjøre ting som hun liker veldig godt, for å plassere de vanskelige tingene i bakgrunnen. Det vanskelige forsvinner ikke, men fokuset vendes i stedet mot det som er bra.

Jeg prøver etter beste evne å vende fokuset mitt nå. For jeg vet at det hjelper lite å kverne på de tingene jeg ikke kan gjøre noe med. Men jeg trenger visst litt hjelp. Så om noen av dere har gode tips til hvordan tankene kan snus når man samtidig er dårlig og energiløs, så mottas de med stor takk. Ikke bare fra meg, men fra alle de andre som sliter med det samme. For jeg er ikke alene. Det finnes en hel verden av mennesker mot strømmen, der ute. Mennesker som kjemper sine kamper, hver dag, året rundt. Dere er hverdagshelter, alle som en!

Blogglisten hits

@kronisk_lykkelig på Instagram

@kronisklykkelig på Twitter

Kronisk lykkelig på Facebook

8 kommentarer

 1. LB

  Å havne i feil spor er berre så alt for lett når kroppen sender ut sine signal og smerter. Eg er ikkje så komfortabel med å komme med råd, men for meg handlar det om å gje rom for dei vonde kjenslene. Å la frykt og redsle kome til uttrykk – og la nokon sjå det. Å vera åleine om vonde ting er for meg ei sikker oppskrift på å grave meg ned i mitt eige – atter ein gong. Gjennom å forklare eigne kjensler, forstår eg eigne kjensler – og når eg har fått kjent på det vonde, er det lettare for det gode å komme fram.

  • Anita

   Jeg tror absolutt du er inne på noe viktig der. Det er både lov og viktig å erkjenne at man har det vanskelig. Tusen takk for at du tar deg bryet med å skrive, det setter jeg stor pris på ?

 2. Hannah Wiese

  Hei! Veldig bra skrevet. Periodene uten energi er lange og tunge. Og å ha dårlig samvittighet tar mye energi, sikkert mer enn du har. Legg deg ned på sofaen/i sengen, slapp av og sett på en morsom serie, en som gjør deg glad. Eller musikk. (eller noe annet du liker å gjøre, som du orker.) Og ikke sammenlign deg med andre. Du har lov å tenke at alt er litt dritt av og til, livet er ikke alltid bra. Men husk å snu tilbake til positive tanker. Det er ofte lettere å tenke positivt når man har bannet litt over hvor urettferdig og dritt ting er, haha.
  Du kan tenke på hva du vil gjøre når en god dag kommer, – for den kommer. 🙂
  Dette hjelper iallefall for meg! God bedring! 🙂

  • Anita

   Har gitt opp å sammenlikne for lenge siden ? Men det sniker seg likevel inn en misunnelse innimellom, for det andre greier, som jeg tidligere tok på strak arm. Men sånn er livet, i konstant endring. For oss alle. Tusen takk for gode forslag, setter veldig pris på det ???

 3. My2cents

  Å, jeg vet så altfor godt hvordan du har det :/
  Har nettopp vært igjennom en lang skikkelig dårlig periode selv, og det er så vanvittig tungt!
  Samvittigheten kverner til enhver tid uansett hvor mye man forsøker å dytte det vekk. Selv om vi vet så inderlig godt at det ikke hjelper noe. Men jeg tenker at det viser at vi er menneskelige. Vi har like mye tanker og følelser selv om vi ikke klarer like mye som normalt. Fakta er vel strengt talt at vi har så altfor mye tid til å tenke og kjenne på disse følelsene, nettopp fordi vi ikke klarer å være med på alt.
  Tiden andre bruker på arbeid ligger vi hjemme og skulle ønske vi klarte å jobbe.
  Tiden andre bruker på aktiviteter sitter vi hjemme og misunner de som kan, mens vi selv er stolte over å ha satt på dagens maskin med klesvask.
  Poenget mitt er at det er ikke alltid like lett å holde humøret og fokuset oppe når nye nedgangstider kommer.
  Men det som er trøsten, er at det blir bedre. Med tid så blir det bedre.
  Enten fordi ting roer seg ned og tilstanden faktisk blir bedre, eller fordi man aksepterer situasjonen og lærer seg bedre å leve med den.

  Det blir bedre! Stor klem til deg! <3

  • Anita

   Tusen takk, snille du! Det blir alltid bedre, vet jo det. Men blir så inderlig trøtt av alle bølgedalene. Ja til flere og lengre bølgetopper! ?

   • My2cents

    Helt enig med deg, og kjenner følelsen, virkelig!
    Det er vanskelig å være positiv når lykken blir kortvarig!
    Men får håpe at dalen blir kortvarig denne gangen!

    • Anita

     Takk, får håpe på det ??

© 2022 Kronisk lykkelig

Tema av Anders NorénOpp ↑

%d bloggere liker dette: