Å leve med kronisk og usynlig sykdom

Har du tenkt på det?

Har du tenkt på hvor stor del av identiteten jobben din utgjør? Når folk bes om å beskrive hvem de er, kommer jobb- tittelen veldig høyt opp på lista over ting som blir nevnt. Når du blir kronisk syk, blir det derfor vanskeligere å svare på spørsmål som «hva driver du med da?».

Visste du at inntekten din kan bli betydelig redusert dersom du blir langvarig syk? Mange snakker om at du fortsatt får inntil 66% prosent av inntekten din, selv om du blir syk. Men det stemmer bare for dem som har tjent inntil 6G årlig. Så med mindre du har forsikringer eller pensjonsordninger som trer inn, vil du maksimalt få utbetalt rundt 360 000 kr årlig. Det er fortsatt et betydelig beløp, men likevel lite for de familiene som er vant til, og avhengige av høyere inntekt.

Hvor mange ganger har du tenkt på hvilken innvirkning kronisk sykdom ville ha på ditt sosiale liv? Mange sykdommer gjør det vanskelig å komme seg ut, og det blir umulig å planlegge fordi formen er så svingende og uforutsigbar. Hvor lenge vil de du anser som venner, fortsette og være der for deg dersom du sjelden aldri klarer å være med på noe? Hvor raskt blir de leie av at du alltid må ta forbehold?

Har du tenkt på hvor vanskelig det er å forklare egne barn hvorfor du ikke lenger kan delta på alt du gjorde før, fordi sykdom gjør det utfordrende eller umulig? Eller hva du skal si når minstemann frykter at du skal dø, fordi langvarig sykdom ofte er synonymt med død, i et lite barnesinn?

Da du sa ja til å dele livet med partneren din, tenkte du på hvordan det ville bli dersom en av dere ble kronisk syk? Mange har nok sveipet innom tankene på at livsledsageren kan få alvorlig sykdom som kreft, eller komme ut for bilulykker og lignende. Men få tenker nok på de utfordringene som oppstår dersom den du elsker «bare» blir kronisk syk. Kanskje forandres den livlige personen du forelsket deg i, til en stillesittende person med mye smerter og vanskelige tanker. Har du tenkt på hvordan det vil være å fungere som denne personens redningsvest, resten av livet?

Når influensaen har inntatt kroppen og du ligger som et slakt i sofaen, fullstendig tom for energi, med feber og smerter over alt. Hadde du da syntes det var greit om du fikk beskjeden «bare ta deg sammen og tenk litt positivt, så vil det bli bedre»? Mange med kronisk sykdom sliter med symptomer som dette hver dag, året rundt. Likevel kan omverden noen ganger være så ubetenksom at den rakker ned på, snarere enn å bygge opp, dem som sliter. Husk at det er svært få sykdommer som vises på utsiden.

Har du tenkt på hvordan summen av alt dette jeg nå har nevnt, ville føles dersom det plutselig var deg det rammet? Hvis ikke, så kan det være lurt å ofre det en tanke. Ikke for at du skal bruke tiden på å bekymre deg for alt som kan gå galt. Men for at du skal bli flinkere til å verdsette det du har og det du kan. Tenk litt på det, for alle oss som ikke lenger har de samme mulighetene.

Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og Twitter, eller kontakt meg på anita@kronisklykkelig.no dersom du tror jeg kan bidra med noe.

2 kommentarer

  1. mariee50

    Så sanne ord alt sammen, enten du sliter med kroniske smerter, dødelig spredning, eller kortere sykdommer så er det alltid sånn at en føler at folk mener at » nå må hun vel kunne ta seg litt sammen,» eller» hvordan kan hun da reise så mye, ta ferier eller gå ut, hun som liksom har uføretrygd» jeg vil bare si at alle som sliter med sitt på sin måte, de kan ha et ekstra godt og blidt ansikt utad, vi viser oss heller ikke ute de dagene det blir for slitsomt. Viktig tema du tar opp her. Jeg skulle ønske at VARME var på blå resept. Ønsker dere alle en velsignet god dag!

    • Anita

      Åh, det hadde vært noe! Varme på blå resept ?? Tusen takk for for gode ord, ønsker deg også en nydelig dag. ?

© 2024 Kronisk lykkelig

Tema av Anders NorénOpp ↑